Hvis ingen går i fella…

Publisert av Anette den

Inntil for få år siden var rasen vår skånet for papirløse valper og importer. Jeg har vært himla stolt av å kunne si at selv om det til tider finnes uoverenstemmelser og uenigheter blant oppdrettere, så har vi alle hatt et felles ønske om å gjøre noe godt for rasen.

Interessen skyter i været

Alle shibaeiere er inneforstått med at vi eier en av verdens vakreste raser. Sånn helt objektivt. Litt mer subjektivt, så har de også en hel del særheter som man kan både elske og hate. Deres vanvittig vakre utseende og deres brede bruksområde har gjort at interessen for rasen stadig øker. Det skal godt gjøres å passerer en shiba uten å legge merke til den, dette innebærer at det økende antallet registrerte valper medfører at flere mennesker oppdager og forelsker seg i rasen. Når korona kom ville i tillegg “alle” plutselig ha hund.

Hva som kreves for å registrere shibavalper

For å registrere shibavalper (og andre valper) i NKK så finnes det noen krav. Det absolutt viktigste er at oppdretteren følger de etiske grunnreglene for avl og oppdrett. Dette innebærer at når du kjøper en registrert valp, så kan du med større sikkerhet gå ut ifra at avlshundene er godt ivaretatt. Det finnes for eksempel både alderskrav på avlsdyrene, begrensninger på antall kull og krav til alder på valpene ved levering. Disse grunnreglene er på ingen måte rigide eller vanskelige å forholde seg til, men i mine øyne et minstekrav til hva en burde kunne kreve av en oppdretter.

Begge foreldrene må være registrert i NKK. Importer med stamtavle kan enkelt omregistreres. På shibaen finnes et tilleggskrav om at begge avlsdyrene i en kombinasjon skal ha kjent HD (hofteleddsdysplasi)-status. Om valpen er uregistrert så kan du ikke med sikkerhet vite hvilket av kravene som ikke er opprettholdt.

Hva du får med en registrert rasehund

  • Du får mulighet til å konkurrere i alle hundesporter: utstilling, agility, lydighet, rallylydighet, smeller og mye mer!
  • Du får kjennskap til helsen på hundene i mange ledd bakover (og sideveis!) ved en enkel innlogging på dogweb.no. Det finnes også shibaregistere hvor du iblant kan være heldig å finne bilder og annen informasjon. Shibainfo og shibaregisteret. Disse inneholder ikke alle registrerte hunder, men en stor andel.
  • Du kan gå ut ifra at avlsdyrene er bedre ivaretatt.
  • Du kan i større grad gjøre godt forarbeid og øke sjansene for å få en god hund som du kan gi et godt liv.

Valpekjøpere har et ansvar

Ved anskaffelse av et nytt familiemedlem har dere et ansvar for å gjøre et best mulig forarbeid. Det vil øke sannsynligheten for å få en hund som passer inn i familien, som passer deres ønsker og behov, og som har omtrentlig så høyt aktivitetsbehov og mengde drifter som dere evner å tilfredsstille. Det er derfor viktig at dere stiller gode og kritiske spørsmål til oppdrettere. Her forsøker både jeg og andre oppdrettere å veilede, spesielt med tanke på om shibaen faktisk er den rette rasen for dere. Alle som drømmer om shiba bør lese dette: “Shiba – noe for deg?”.

…men passer seg for den!

Et hjertesukk fra en shibaentusiast, oppdretter og hundeelsker: Velg smart, vær kritisk, vær tålmodig. Hvis det er rett, så kommer til slutt den rette valpen til dere. Ikke ta “snarveien” og kjøp overpriset og uregistrert, bare for å få hund i huset så fort som mulig.

Kategorier: Valp

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *